Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes in de maak

De huidige NDF Voedingsrichtlijn is aan vernieuwing toe. Met de nieuwste inzichten over voeding voor mensen met diabetes zal begin volgend jaar een nieuwe richtlijn verschijnen. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) werkt hierbij samen met Prof. dr. Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit.

Voedingszorg vormt een integraal onderdeel van behandeling en zelfmanagement van mensen met diabetes. De NDF Voedingsrichtlijn diabetes voorziet in de behoefte van patiënten en zorgverleners aan actuele informatie voor voedingsadvies op maat. Momenteel werkt de Nederlandse Diabetes Federatie aan een wetenschappelijke update van de richtlijn. Deze keer doet NDF dit voor het eerst samen met Prof. dr. Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, die het traject inhoudelijk begeleidt. Feskens houdt zich als onderzoeker vooral bezig met de preventie van diabetes type 2 en besteedt veel aandacht aan diabetes in de opleiding Voeding en Gezondheid, waar zij lesgeeft.

Edith Feskens: “De update van de voedingsrichtlijn is hard nodig omdat er nieuw wetenschappelijk onderzoek is over effectieve voeding bij diabetes. Nu zie je op sociale media de meest uiteenlopende dieetadviezen verschijnen, waardoor mensen in de war kunnen raken. Een eenduidige richtlijn, waarmee alle zorgverleners uit de voeten kunnen, is van groot belang.”

De Voedingsrichtlijn is sinds jaar en dag de leidraad voor zorgverleners bij voedings- en dieetadvisering bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2, mensen met diabetes type 1 of type 2 en bij zwangerschapsdiabetes. Deze voedings- en dieetadviezen moeten elkaar ondersteunen en niet tegenspreken. Daarom worden zoveel mogelijk partijen bij dit proces betrokken. Voedingsvoorlichting en educatie zijn alleen mogelijk als verschillende disciplines soepel samenwerken en zich conformeren aan overeengekomen doelstellingen en werkwijzen.

Aandachtspunten
Feskens begeleidt het proces waarbij niet alleen lid-organisaties als Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten betrokken zijn maar ook andere relevante kennispartners op het gebied van leefstijl en voeding. De update wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds. In april is begonnen met de inventarisatie van nieuw wetenschappelijk onderzoek, literatuuronderzoek en een behoeftepeiling in het veld, zoals een enquête onder diabetesdiëtisten.

“Het debat over wat wel en niet te eten bij diabetes type 1 en 2 wordt op dit moment zo fel gevoerd dat er polarisatie ontstaat. Dat is exact wat we niet willen. Door conflicterende voedingsadviezen en extreme diëten kunnen mensen geen goede keuze maken”, vertelt de hoogleraar. “Daarnaast zijn er nieuwe inzichten, onder andere over een voedingspatroon met minder koolhydraten, dat zal zeker een onderwerp zijn dat in de nieuwe richtlijn aandacht krijgt.”
Verder hoopt Feskens dat het updaten van de voedingsrichtlijn in de toekomst sneller kan. “Nu is dat nog iedere vijf jaar en elke verandering is een hele klus. Dat moet vlotter kunnen. Ik denk bijvoorbeeld aan een website waarop sneller aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.” Naar verwachting wordt de nieuwe richtlijn begin 2020 gepresenteerd.

Bron: Nederlandse Diabetes Federatie

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult