In het afgelopen jaar werd op Diabetesgeneeskunde.nl een gerandomiseerde studie uit de NEJM besproken waaruit bleek dat intermittent fasting (IF) bovenop calorische restrictie niet effectief is ten aanzien van gewichtsvermindering bij obesitas. Maar hoe zit het met het effect van IF bij mensen met type 2 diabetes die met insuline behandeld worden? Een studie uit Diabetes Care van februari 2023 geeft antwoord.
Doel
Het onderzoeken van de veiligheid en de haalbaarheid van IF gedurende 3 opeenvolgende dagen per week over een periode van 12 weken bij mensen met een met insuline behandelde vorm van type 2 diabetes.
Methoden
Zesenveertig personen werden gerandomiseerd naar de IF groep of de controle groep. Alle deelnemers kregen een voedingsadvies en continue glucose monitoring. De IF groep nam op de genoemde 3 achtereenvolgende dagen alleen een ontbijt en / of lunch ten einde een vastenperiode van 18 uur te bereiken. Daarmee daalde de calorie-intake in die dagen met een geschatte 75%. Op de andere dagen had de IF groep geen calorie restrictie. Het co-primaire eindpunt was verandering in HbA1c vanaf de start tot aan 12 weken, en een samengesteld eindpunt (gewichtsreductie van ≥2%, vermindering van insuline dosis van ≥10%, en een HbA1c daling van ≥3 mmol/mol).
Resultaten
In de IF groep trad in 12 weken, in vergelijking met de controle groep, een significante HbA1c daling op (−7.3 ± 12.0 mmol/mol resp. 0.1 ± 6.1 mmol/mol; P = 0.012). Het co-primaire eindpunt werd bereikt bij 8 van 23 personen in de IF groep tegen nul in de controle groep (P < 0.001). De gemiddelde ‘time above range” over de 12 weekse episode was significant lager in de IF groep (30.4 ± 20.9%) dan in de controle groep (42.1 ± 16.1%, P = 0.029). De gemiddelde ‘time in range’ was significant hoger in de IF groep (68.0 ± 20.2%) in vergelijking met de controle groep (56.6 ± 16.0%, P = 0.031), terwijl de gemiddelde ‘time below range’ over de 12 weken vergelijkbaar was tussen IF- en controle groep. Er deden zich geen ernstige hypoglycemieën voor.
Conclusie
IF blijkt een veilige en haalbare optie ter verbetering van de glycemische controle, terwijl het zowel de insuline dosis als het lichaamsgewicht doet verminderen bij met insuline behandelde mensen met type 2 diabetes.
Consequenties voor de praktijk
Deze studie is echt goed nieuws voor de mensen met type 2 diabetes die met insuline behandeld worden en die per se willen afvallen. Natuurlijk, motivatie bij de patiënt is essentieel en het behandelteam en de patiënt moeten samen goed nadenken over het optimale insuline schema. Maar dan gloort de mogelijkheid van èn gewichtsverlies èn een betere glycemische controle zonder toename van hypo’s.
Change in HbA1c from baseline to 12 weeks in control and IF group. Data are displayed as mean ± SEM. *P = 0.012.
Referentie
Obermayer et al; Efficacy and Safety of Intermittent Fasting in People With Insulin-Treated Type 2 Diabetes (INTERFAST-2)—A Randomized Controlled Trial. Diabetes Care 1 February 2023; 46 (2): 463–468. https://doi.org/10.2337/dc22-1622