Op 21 november 2024 organiseerde Breakthrough T1D het evenement ‘Onderzoek naar Doorbraak.’ We kijken terug op een mooie eerste editie, die smaakt naar meer. Tijdens het evenement werden aanwezigen bijgepraat over ontwikkelingen op het gebied van (internationaal) onderzoek naar type 1 diabetes, de invloed van onderzoek op leven met T1D en konden mensen in gesprek met onderzoekers. Hieronder een korte impressie.
Drs. Per Winterdijk over doorbraken in een leven met type 1 diabetes
Per Winterdijk, ervaringsdeskundige en kinderarts, vertelde ons over verschillende ervaringen, onderzoeken en doorbraken rondom type 1 diabetes. Een eerste doorbraak voor hemzelf stamt uit zijn kindertijd. Hij heeft toen ervaren hoe belangrijk het is voor het contact met een zorgverlener als de arts direct met jou als kind praat, in plaats van met je ouders over jou. Als arts werkt hij mee aan onderzoek om psychosociale problemen bij kinderen met type 1 diabetes in kaart te brengen, en vindt hij het belangrijk om vragen over psychosociale gezondheid en kwaliteit van leven te blijven stellen. De grootste doorbraak wat betreft behandeling van type 1 diabetes hebben we volgens hem pas geleden gehad, in de vorm van algoritmes voor automatische insulineafgifte. De doorbraak die nodig is voor genezing verwacht hij uit de hoek van het resetten van het immuunsysteem. Hierdoor moet de onderdrukking van de insulineproducerende cellen wegvallen, waardoor iemand met type 1 diabetes weer zelf insuline kan produceren.
Prof. Dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca over het iCARE4CVD-project
Mensen met type 1 diabetes hebben een hoger risico op hart- en vaatziektes, maar de behandeling van deze aandoeningen is nog niet voor iedereen optimaal. Daarom is het iCARE4CVD-project opgezet. Dit is een grootschalig internationaal onderzoek naar gepersonaliseerde behandeling van hart- en vaatziektes. Op dit moment krijgt elke patiënt dezelfde behandeling voor dezelfde ziekte. Dit werkt voor veel mensen goed, maar er zijn ook groepen patiënten die niet, of zelfs averechts, reageren op de standaardtherapie. Het is dus belangrijk om deze verschillende groepen patiënten te kunnen herkennen. Dit proberen de onderzoekers te doen met behulp van zogeheten biomarkers: meetbare biologische kenmerken, zoals HbA1c. In dit onderzoek moet met een tal van biomarkers van miljoenen patiënten met hart- en vaatziektes de beste behandeling per groep gevonden worden. Hierdoor moet uiteindelijk iedereen op basis van een paar metingen de behandeling kunnen krijgen die het beste bij hem past.
Dr. Maartje de Wit over het MyDiaMate-project
Leven met type 1 diabetes kan veel mentale problemen opleveren, zoals stress en depressie. Niet iedereen heeft direct hulp nodig van een medisch psycholoog, maar veel mensen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Hiervoor is MyDiaMate ontwikkeld. Dit is een digitaal zelfhulpprogramma om de mentale gezondheid van volwassenen met type 1 diabetes te versterken. Deze app bestaat uit modules over verschillende onderwerpen, dagboeken, en de mogelijkheid om doelen op te stellen. Je kunt er volledig zelfstandig mee aan de slag gaan.
Om de effectiviteit van de app op de mentale gezondheid te onderzoeken, is in mei een internationaal onderzoek gestart, met deelnemende centra in Nederland, Engeland, Duitsland, en Spanje. Voor dit onderzoek worden nog deelnemers gezocht. Interesse om mee te doen? Kijk dan op op myremedyonderzoek.nl of stuur een mailtje naar myremedy@amsterdamumc.nl voor vragen. Deelnemen kan nog tot mei 2025.
Het bericht Eerste editie event ‘Onderzoek naar Doorbraak’ verscheen eerst op Breakthrough T1D.