Diabetesremissie; haalbaar, duurzaam of mission impossible?

Op de EASD 2022 werd tijdens het Diabetologia symposium “REMISSION OF TYPE 2 DIABETES – FACT OR FICTION?” op deze vraag ingegaan. Hierbij ingezoomd op twee groepen waarvan bekend is dat vaak diabetesremissie optreedt, namelijk patiënten die hun leefstijl drastisch aanpassen en patienten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Onder diabetes remissie werd verstaan dat patiënten geen glucoseverlagende medicatie gebruikten (conform consensus rapport van de ADA).

Duidelijk werd dat remmissie van diabetes zowel na leefstijlverandering (met als belangrijkste voorbeeld het DiRECT programma) als na bariatrische chirurgie vooral (maar niet alleen) optreedt en standhoudt bij mensen met een korte diabetesduur (2-3 jaar). Uit de studie bleek verder dat patiënten die voor hun diabetes met enkel leefstijladviezen werden behandeld vaker diabetesremissie lieten zien dan de patiëntengroep op orale medicatie en insuline.

De mate van gewichtsverlies bleek een belangrijke voorspeller voor de duurzaamheid van diabetesremissie. Van de deelnemers in de DiRECT trial die tussen de 10-15 kg gewicht verloren, werd bij 70-80% van de deelnemers nog altijd remissie gezien na 2 jaar. Wanneer het gewichtsverlies minder dan 10 kg was werd dit slechts bij 36% van de deelnemers waargenomen.

Belangrijk is dat patiënten die diabetesremissie bereikt hebben, ongeacht de weg ernaar toe, onder controle blijven voor jaarlijkse screening. Deze groep heeft namelijk a priori een hogere kans om weer diabetes en de daarbij behorende complicaties te ontwikkelen. Daarbij moet tevens aandacht zijn voor de preventie van opnieuw gewichtstoename en in gedachten gehouden worden dat de bèta-cel functie van deze populatie mogelijk niet optimaal is. Derhalve is het devies “hit it hard and screen!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult