Bestaat er een verhoogd infectierisico bij ouderen met een niet-optimaal gereguleerde type 2 diabetes?

De vraag in deze retrospectieve studie was: bestaat er een verschil in kans op opname vanwege infectie tussen ouderen met een scherp dan wel een matig gereguleerde type 2 diabetes (t2DM)?

Methoden

Dit cohort omvatte mensen met t2DM van > 65 jaar, deel uitmakend van een omvangrijke diabetes ‘registree’ (Kaiser Permanente). Van de deelnemers waren beschikbaar: diagnose, laboratoriumgegevens, data vanuit  apotheek, polikliniek, S.E.H. en t.a.v. ziekenhuisopname. Incidentie  en relatief risico (RR) op opname vanwege infectie (respiratoir, genito-urinaal, vanuit huid-, weke delen-, botweefsel of sepsis) werden berekend waarbij drie niveaus van glycemische controle werden vergeleken: scherp (HbA1c 6% tot 7%), redelijk (HbA1c: 7% tot 8%) en matig (HbA1c: 8% tot 9%). De observatieduur was 14 maanden (1 januari 2019 tot 1 maart 2020).

Resultaten

Onder de 103.242 deelnemers (48.5% met HbA1c 6% tot 7%, 35.3% met HbA1c 7% tot 8% en 16.1% met HbA1c 8% tot 9%) bedroeg de kans op opname vanwege infecties 51.3 per 1000 persoon-jaren. Het risico op opname vanwege infecties gecorrigeerd voor o.a. comorbiditeit was niet significant verschillend tussen de drie HbA1c groepen voor de meest voorkomende infecties. Wel was het RR voor opname bij patiënten met een HbA1c tussen 8 en 9 verhoogd bij weke delen-, huid- en botinfecties (RR 1.33; 95% CI 1.05, 1.69) en wel 33% hoger in vergelijking met patiënten met een HbA1c van 6-7%.

Conclusie

Oudere mensen met t2DM met een matige graad van glycemische controle (HbA1c 8 tot 9%) hadden voor de meest voorkomende infecties geen toegenomen kans op opname in het ziekenhuis in vergelijking met scherp of redelijk gereguleerde patiënten. Een verhoogde kans op opname bestond er bij patiënten met een matige glycemische controle alleen voor huid-, weke delen-, en botinfecties.

Relevantie voor de praktijk

Bovenstaande resultaten zijn in overeenstemming met de huidige richtlijn die aanbeveelt om oudere mensen met t2DM niet per se scherp te reguleren. Een uitzondering kan men op grond van deze studie maken bij patiënten die op klinische gronden een evident verhoogd risico hebben op huid-, weke delen- en botinfecties.

Bron

Kasia J. Lipskaet al.  Risk of Infection in Older Adults With Type 2 Diabetes With Relaxed Glycemic Control. Diabetes Care 27 November 2024; 47 (12): 2258–2265. https://doi.org/10.2337/dc24-1612 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult