Op 21 maart 2024 praatten we je tijdens ons online event Breakthrough T1D MedTech bij over technologie en type 1 diabetes naar aanleiding van de ATTD-conferentie. Deze internationale diabetesconferentie vond van 6-9 maart plaats in Florence.
In een serie korte videofragmenten lichten we een aantal specifieke vragen toe die tijdens de uitzending gesteld werden, onder meer over closed loop-systemen, vergoedingen, de claim van genezing van type 1 diabetes en het belang van screening. Bekijk hier de volledige uitzending van Breakthrough T1D MedTech 2024. Een selectie van vragen die niet aan bod kwamen tijdens de uitzending legden we voor aan dr. Inge Van Boxelaer, endocrinoloog bij AZ Sint-Lucas Gent, gespecialiseerd in diabetestechnologie.
Inge van Boxelaer over closed loop-systemen #T1D
Wij vroegen Inge van Boxelaer, endocrinoloog bij AZ St. Lucas in Gent, over welke technologische ontwikkeling, die zij tijdens de ATTD gezien heeft, ze het meest enthousiast is. Inge vertelde over closed loop-systemen.
“Ik ben eigenlijk het meest enthousiast dat we nu heel veel closed loop-systemen echt op de markt hebben. We zien in al die onderzoeken wel dat het verder gaat en beter wordt, maar ik ben het meest enthousiast omdat we zien dat we in de dagelijkse praktijk heel frequent closed loop-systemen opstarten en mensen zijn heel tevreden. Dus een boodschap die ik zeker wil meegeven, er zijn heel veel systemen die eraan komen, maar de systemen die er nu zijn, zijn echt wel al goed. Dus gelijk welk systeem je kiest, ga je er echt veel vooruitgang mee boeken. En dan is het een beetje de vraag van ja wat vind je het beste wat past het beste bij uw levensstijl.”
Ties Obers over vergoedingen voor insulinepompen en sensoren bij #T1D
“We kunnen eigenlijk alleen maar in de etalage kijken, omdat de vergoedingen in Nederland nog niet goed geregeld zijn.” Dit was een van de vele opmerkingen over vergoedingen voor diabetestechnologie die binnenkwamen tijdens ons online event Breakthrough T1D MedTech over technologie en type 1 diabetes. Ties Obers, belangenbehartiger Diabetesvereniging Nederland, gaat in deze video in op de vergoedingen voor insulinepompen en sensoren in Nederland.
Per Winterdijk over de claim van genezing van #T1D
Hoe kijkt Per Winterdijk, kinderarts-diabetoloog bij Diabeter aan tegen de claim van genezing van type 1 diabetes? “Ik denk dat we richting genezing gaan, en vertel er ook altijd bij dat ik er geen jaartal of tijd aan ga hangen”, vertelde hij tijdens Breakthrough T1D MedTech 2024. Zeker vanuit zijn ervaring als vijftienjarige met type 1 diabetes en een gesprek met zijn kinderarts over mogelijke genezing, wil hij realistisch zijn. Maar hij is ook hoopvol: “Ik denk echt wel dat de huidige generatie mee gaat maken dat er een genezing komt op basis van zelf voldoende insuline maken.”
Eva Lantinga over de keuze van een nieuwe pomp
Eva Lantinga is jeugdambassadeur voor Breakthrough T1D en staat voor de keuze van een nieuwe pomp. Bij MedTech 2024 deelde ze waar een nieuw systeem voor haar aan moet voldoen en hoe ze tot een keuze komt.
“Ik heb voor mijzelf eigenlijk een lijstje opgesteld, samen met mijn verpleegkundige van welke belangrijke pompen er op dit moment zijn voor mij. En dan ga ik die pomp tegen elkaar afzetten, van wat zijn de voor- en nadelen. Zoals op dit moment heb je de MiniMed 780, daar ben ik heel blij mee en dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Die had ik de afgelopen vier jaar, dan heb je de tandem, die lijkt heel erg op de 780G, dus zou ik dan wisselen naar een tandem terwijl de MiniMed eigenlijk bijna hetzelfde is. Dus dan neig je toch weer sneller naar de MiniMed. En je hebt de Omnipod 5 die komt, maar die heeft weer een afstandsbediening en ja ik ken mezelf iets langer dan vandaag en die afstandsbediening ga ik echt zeker wel een paar keer vergeten, dus dat is jammer. En je hebt de YpsoPump, dat is ook nog wel een mogelijkheid, maar ik neig toch denk ik wel naar de MiniMed 780G die ik nu al heb. Of misschien ook een loop opstarten.”
Ties Obers over een do-it-yourself loop /open source closed loop
Breakthrough T1D-jeugdambassadeur Eva Lantinga deelde in de vorige Breakthrough T1D MedTech-video waar een nieuwe pomp voor haar aan moet voldoen en noemde de mogelijkheid tot het opstarten van een loop. Een do-it-yourself loop /open source closed loop is een zelfgebouwde app op basis van open source, waarmee verschillende pompen aan verschillende sensoren kunnen worden gekoppeld. Een initiatief van een groep mensen met type 1 die een paar jaar geleden het heft in eigen handen nam bij het beheersen van hun type 1, via zelfgebouwde systemen op basis van open source. Ties Obers van Diabetesvereniging Nederland vertelde erover.
Inge van Boxelaer over de meerwaarde van gekoppelde ketonen – en glucosesensors
Inge van Boxelaer, endocrinoloog bij het AZ Sint-Lucas Gent vertelde bij Breakthrough T1D MedTech 2024 over de meerwaarde van gekoppelde ketonen – en glucosesensors.
“Ik heb een paar maanden geleden studies gezien over wat er gebeurt als je SGLT2 inhibitors combineert met een closed loop-systeem. Dat is een medicament dat nu gebruikt wordt bij type 2 diabetes waardoor je meer suiker gaat uitplassen zonder dat je hypoglycaemie krijgt. We weten dat dat niet alleen de suiker verbetert maar ook minder hartproblemen en minder niercomplicaties. Dat is super belangrijk, niet alleen voor mensen met type 2 diabetes, maar waarschijnlijk ook voor mensen met type 1 diabetes. En dus we zouden heel graag dat product gebruiken bij mensen met type 1 diabetes en we weten dat de time in range nog eens 10% erbovenop kan stijgen en misschien gaat het dan opnieuw niet meer nodig zijn om te bolussen dus die SGLT2 inhibitors zijn cruciaal om ook te kunnen gebruiken en daarvoor hebben we die ketonenmeters nodig.”
Het bericht Breakthrough T1D MedTech 2024: van vergoedingen tot een eigen loop bouwen met open source verscheen eerst op Breakthrough T1D.