GLP-1 en GIP receptoragonist tirzepatide binnenkort beschikbaar in Nederland

Vanaf 11 november 2024 is tirzepatide (merknaam: Mounjaro) beschikbaar in Nederland. Tirzepatide is de eerste GLP-1 (glucagon-like peptide-1) en GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide) receptoragonist geïndiceerd voor zowel de behandeling van mensen met type 2 diabetes, als voor gewichtsbeheersing bij mensen met obesitas en overgewicht.

GLP-1 en GIP zijn twee van de belangrijkste darmhormonen betrokken bij de glucoseregulatie en het vetmetabolisme en worden door cellen in de dunne darm uitgescheiden na inname van voedsel. Tirzepatide is één enkel molecuul dat de receptoren voor zowel GLP-1 als GIP in het lichaam activeert. Dit leidt onder andere tot een stimulatie van de insulinesecretie door de alvleesklier, verhoogd vetmetabolisme, verhoging van het gevoel van verzadiging en juist een vermindering van het hongergevoel in het brein.1,2

De klinische onderzoeken van het SURPASS- en SURMOUNT-programma met tirzepatide toonden overtuigende resultaten op het gebied van effectiviteit en veiligheid van de behandeling. Zie daarvoor meerdere artikelen op Diabetesgeneeskunde.nl.

Indicatie diabetes mellitus type 2

Tirzepatide is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen met onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2, als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging als monotherapie wanneer metformine ongeschikt wordt geacht vanwege intolerantie of contraïndicaties in aanvulling op andere geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes.

Indicatie gewichtsbeheersing

Tirzepatide is tevens geïndiceerd als aanvulling op een caloriearm dieet en verhoogde lichamelijke activiteit ten behoeve van gewichtsbeheersing, inclusief gewichtsverlies en gewichtsbehoud, bij volwassenen met een aanvankelijke Body Mass Index (BMI) van ≥ 30 kg/m2 (obesitas) of  ≥ 27 kg/m2 tot < 30 kg/m2 (overgewicht) die ten minste één gewichtsgerelateerde comorbide aandoening hebben (bijv. hypertensie, dyslipidemie, obstructieve slaapapneu, hart- en vaatziekten, prediabetes of diabetes mellitus type 2).

Vergoeding behandeling van obesitas en overgewicht

Omdat tirzepatide op dit moment nog niet vergoed is voor de behandeling van obesitas en overgewicht, zal voor dit medicijn bij de apotheek moeten worden betaald. De prijs per 4 weken zal hierdoor voor de sterktes 2,5mg en 5mg ongeveer EUR 250 zijn (incl BTW en apotheekkosten), en zal voor de sterktes 7,5mg en 10mg ongeveer EUR 350 zijn (incl BTW en apotheekkosten). De prijs voor de KwikPen zal per 1 november in de G-standaard/Z-index navenant worden aangepast.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult