STEP-HFpEF trials: Een grote stap voor patiƫnten met obesitas en hartfalen met behouden ejectiefractie

Hartfalen met behouden ejectiefractie (HFpEF) is wereldwijd de meest voorkomende vorm van hartfalen, verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de gevallen van hartfalen. De afgelopen 20 jaar is dit percentage steeds verder toegenomen en de verwachting is dat het verder zal toenemen tot 60% binnen 10 jaar en 70% binnen 20 jaar. De verouderende bevolking en de obesitasepidemie dragen bij aan deze verschuiving. De STEP-HFpEF en STEP-HFpEF DM trials, met respectievelijk 529 en 616 patiĆ«nten, hebben onderzocht hoe semaglutide, een GLP-1 receptor agonist, kan bijdragen aan de behandeling van HFpEF. De resultaten van deze trials werden besproken op de 84ste ADA Annual Meeting, in de sessie ā€œThe STEP-HFpEF and STEP-HFpEF-DM trials: Targeting Obesity to Treat Heart Failureā€.

Methoden

In de gerandomiseerde dubbelblinde trials, STEP-HFpEF en STEP-HFpEF DM, werd semaglutide (2.4 mg subcutaan wekelijks) vergeleken met placebo bij patiƫnten met obesitas (BMI >30) en HFpEF, met of zonder diabetes. Gedurende 52 weken kregen de deelnemers behandeling, gevolgd door een 5 weken durende wash-out periode. De primaire uitkomsten waren gewichtsverlies en verandering van KCCQ-CSS score (Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire Clinical Summary Score). Dit is een score die de kwaliteit van leven bij hartfalenpatiƫnten meet.

Resultaten

In beide trials gaf semaglutide significante verbeteringen in zowel de KCCQ-CSS score als gewichtsverlies. De KCCQ-CSS score verbeterde met 7.5 punten, wat aanzienlijk meer is dan bij andere farmacologische interventies voor hartfalen. Er was verbetering op alle domeinen van de KCCQ-CSS, inclusief sociale functies. Gewicht daalde met 8.4% versus placebo in 52 weken. Semaglutide gaf tevens verbetering van 17.1 m op de 6-minuten loopafstand, wat vergelijkbaar is met gesuperviseerde revalidatieprogrammaā€™s, en wederom groter dan de effecten die gezien zijn bij ARNI en SGLT2i. Verder was er een verminderde behoefte aan lisdiuretica bij patiĆ«nten die semaglutide gebruikten. Bij bepaalde patiĆ«nten waren de voordelen nog groter: patiĆ«nten met ernstigere HFpEF, zoals hogere NT-proBNP niveaus, hogere NYHA klasse (III of IV versus II) en ook bij patiĆ«nten met atriumfibrilleren. PatiĆ«nten die lisdiuretica gebruikten hadden ook meer voordelen dan patiĆ«nten die dit niet gebruikten. Ook bij vrouwen was het voordeel van semaglutide groter. In STEP-HFpEF-DM gebruikte ongeveer 30% van de patiĆ«nten een SGLT2i remmer, er was geen verschil in de voordelige effecten van semaglutide tussen patiĆ«nten met en zonder SGLT2i remmer gebruik.

Conclusie en relevantie voor de dagelijkse praktijk

Ā De resultaten tonen aan dat semaglutide een veelbelovende behandeloptie is voor patiĆ«nten met HFpEF en obesitas, ongeacht de aanwezigheid van diabetes. Het onderzoek suggereert dat de voordelen van semaglutide voor HFpEF patiĆ«nten verder reiken dan alleen gewichtsverlies. Toekomstig onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en de langetermijneffecten van semaglutide te evalueren, maar deze trials markeren een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van het obesitasfenotype van HFpEF. Het Zorginstituut Nederland beoordeelt of semaglutide (WegovyĀ®) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiƫntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiƫnt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiƫnt online
** HEVO-Consult: patiƫnt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult