Voordelen CGM en AID bij type 2 diabetes ongeacht behandeling

Drie studies tonen aan dat geautomatiseerde insulinetoediening systemen (AID) en continue glucosemonitoring (CGM) ook bij type 2 diabetes de glykemische controle en het diabeteszelfmanagement verbeteren. Deze studies zijn gepresenteerd tijdens een symposium op de onlangs gehouden ADA.

  1. Voordelen Omnipod® 5 AID-systeem bij alle insulineregimes

Een grootschalige multicenter klinische studie liet de meerwaarde zien van het Omnipod® 5 AID-systeem. De 305 volwassenen (18-75 jaar) met diabetes type 2 gebruikten verschillende insulineregimes: basaal-bolus, premix of alleen basaal. Hun baseline HbA1c was > 108 mmol/mol (12,0%). Na een aanloopfase van 14 dagen om de glykemische controle te bepalen, maakten zij 13 weken gebruik van het Omnipod 5 AID-systeem. Het primaire eindpunt was de verandering in HbA1c vanaf baseline tot 13 weken.

In de zeer diverse onderzoekspopulatie leidde het gebruik van het Omnipod® 5 AID-systeem tot een significante verlaging van het HbA1c: van baseline 8,2±1,3% tot 7,4±0,9% aan de einde van de studie (p<0,001). De grootste verbeteringen werden waargenomen bij deelnemers met het hoogste HbA1c bij aanvang.

  1. Voordelen CGM bij alle behandelregimes

Een andere, real world studie, liet zien hoe met continue glucose monitoring de glucoseregulatie verbeterde bij patiënten met diabetes type 2, ongeacht de behandeling: behandeling zonder insulinegebruik (NIT), met basale insuline (BIT) en prandiale insuline (PIT). In deze studie zijn de gegevens van meer dan 7,1 miljoen diabetes type 2-patiënten geanalyseerd over een periode van 12 maanden.

Gekeken is naar de HbA1c-waarden voor en na CGM-gebruik. Bij 6030 deelnemers (NIT: 1533, BIT: 1375, PIT: 3122), met een gemiddelde HbA1c van 8,8% bij aanvang en een gemiddelde leeftijd van 59 jaar, daalde het HbA1c significant met 1% na 12 maanden.

Met behulp van dezelfde database is gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames: CGM-gebruik verminderde het aantal ziekenhuisopnames door alle oorzaken en het aantal acute diabetes-gerelateerde ziekenhuisopnames met meer dan 50%

  1. Betere glykemische controle bij type 2 diabetes zonder insuline

Nog een studie met CGM liet zien dat de glykemische controle aanzienlijk verbetert bij volwassenen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken. Deze resultaten zijn gelijktijdig gepubliceerd in Diabetes Technology and Therapeutics.

Deze real-world studie analyseerde gegevens van meer dan 3800 volwassenen met behulp van Dexcom G6- en G7-sensoren. Bij de deelnemers, die aanvankelijk hun glykemische doelen niet haalden, verbeterde hun HbA1c significant na zes maanden CGM-gebruik, met verdere verbeteringen na een jaar.

De belangrijkste bevindingen zijn onder meer een vermindering van 0,5% in de glucosemanagementindicator, een CGM benadering van het HbA1C, en een toename van 17% in Time in Range (TIR). Dit betekent dat zij vier uur meer per dag binnen het streefglucosebereik bleven.

De studie benadrukte ook de voordelen van de Dexcom High Alert-functie, die waarschuwt wanneer de gebruikers de door hen aangegeven streefwaarden overschrijden. Deelnemers die deze functie gebruikten, hadden de grootste verbeteringen in hun glucosespiegels.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult