Mensen van Zuid-Aziatische afkomst hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van obesitas en type 2 diabetes in vergelijking met Europeanen. De redenen achter dit verhoogde risico zijn nog niet helemaal opgehelderd. Hoekx tracht met haar onderzoek te achterhalen of darmhormonen een rol spelen in het ongunstige metabole fenotype van de Zuid-Aziatische populatie.
Jongere leeftijd en lager BMI
Ongeveer een vierde van de gehele wereldbevolking is van Zuid-Aziatische afkomst. Zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes en gerelateerde complicaties, op jongere leeftijd en bij een lager Body Mass Index (BMI) dan mensen van Europese afkomst. Het mechanisme achter dit verhoogde risico lijkt multifactorieel. Zo laat eerder onderzoek zien dat Zuid-Aziaten meer centrale obesitas hebben, meer dyslipidemie, insulineresistentie, een lager energieverbruik en minder van het gunstige bruin vet dan Europeanen. Desondanks blijft het ongunstige metabole fenotype nog deels onverklaard.
Darmhormonen en energiebalans
Hormonen, en dan specifiek de darmhormonen, spelen een belangrijke rol in de energiebalans. Zo spelen de hormonen glucagon-like peptide 1 (GLP-1) en glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) een rol in de glucoseregulatie en het verzadigingssysteem en glucagon in de regulatie van energieverbruik. Aangezien verstoringen in deze processen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas en type 2 diabetes, wil Hoekx de respons van de honger- en verzadigingshormonen na een maaltijd meten in deze populatie en vergelijken met gezonde jonge Europeanen. Zij zal hierbij ook kijken naar man-vrouw verschillen.
Nieuwe farmacologische behandelingen
Recent zijn revolutionaire nieuwe farmacologische behandelingen voor type 2 diabetes en obesitas gekomen, waarvan de combinatie van een GLP-1- en GIP-analoog spectaculair gewichtsverlies geeft in beide patiëntpopulaties. De vraag is of deze behandelopties misschien juist specifiek effectief zijn in de Zuid-Aziatische populatie. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is kennis van het fysiologische honger- en verzadigingssysteem in gezonde jonge Zuid-Aziaten van belang.
Dankzij de Terpstra-award kunnen de benodigde metingen voor dit onderzoek worden gefinancierd. Carlijn Hoekx: “Dankzij de prof. dr. J. Terpstra award kunnen we een elegante studie uitvoeren waarbij we hopelijk een stap dichter bij het ontrafelen van het ongunstige metabole fenotype van de Zuid-Aziaten. We hopen snel de resultaten te kunnen delen.”