De meest gehoorde klacht bij het gebruik van GLP1 analogen zijn de gastro-instestinale bijwerkingen. Omdat we (zeker in Nederland) meestal GLP1 analogen voorschrijven aan mensen die al metformine ontvangen, dat ook vooral gastro-intestinale bijwerkingen geeft, is het een voor de hand liggende vraag of het gebruik van metformine bijdraagt aan de hoeveelheid gastro-intestinale klachten dat GLP1 analogen kunnen geven. Klein en collegas hebben dit uitgezocht in een prachtige post-hoc analyse van verschillende grote GLP1 trials.
Methode
De auteurs vergeleken de incidentie van gastro-intestinale bijwerkingen in de LEADER (liragliture 1.8mg s.c.), STEP 2 (semaglutide 1 en 2.4mg s.c.), SUSTAIN 6 (semaglutide 0.5 en 1.0mg s.c.), en PIONEER 6Â (semaglutide 14mg oraal) in mensen met- en zonder metformine.
Resultaten
Van de totale pool van 16996 deelnemers, gebruikte 12928 (76%) metformine. Gelijktijdig metformine gebruik van metformine leidde niet tot meer, of meer ernstige gastro-intestinale bijwerkingen tijdens de studies. Voor de mensen die bijwerkingen ontwikkelden, leidde metformine gebruik niet vaker tot het stoppen van de GLP1 analoog. Verassend genoeg werd zelfs binnen de studie armen (zowel GLP1 analoog als de placebogroepen) meer gastro-intestinale bijwerkingen gezien bij de mensen zonder metformine dan de mensen met metformine, en deze mensen stopten ook vaker met de studie.
Conclusie
Het gebruik van metformine lijkt de gastro-intestinale bijwerkingen van GLP1 analogen niet te verergeren. Dit is een nuttig gegeven voor mensen die bijwerkingen ervaren van GLP1 analogen en dus geen directe reden om de metformine te onderbreken.
Artikel