SURPASSING an era of basal bolus insulin therapy: nieuws van de EASD 2023

Tirzepatide is een GIP én GLP-1 receptor agonist ineen, waarbij de glucoseregulatie via twee incretines tegelijkertijd beïnvloed wordt. In grote trials (i.e. de zogenoemde SURPASS-studies) kwam eerder al naar voren dat behandeling met tirzepatide bij patiënten met type 2 diabetes niet alleen resulteerde in verbetering van de glucoseregulatie, maar ook leidde tot een klinisch zeer relevante gewichtsreductie. Op de EASD Annual Meeting 2023 werden nieuwe resultaten uit de SURPASS reeks getoond, waarbij het effect van een behandeling met tirzepatide bij patiënten met slecht gereguleerde type 2 diabetes die reeds metformine en langwerkende insuline gebruikten, werd vergeleken met het toevoegen van kortwerkende insuline.

Materiaal en methoden

In deze studie werden 1428 patiënten met type 2 diabetes gerandomiseerd naar een behandeling met tirzepatide (5, 10 of 15 mg) of insuline lispro gedurende 52 weken. Alle patiënten gebruikten reeds metformine en insuline glargine voorafgaand aan inclusie. De primaire uitkomstmaat was de verandering in HbA1c na een jaar, tevens werd gekeken naar de verandering in gewicht en bijwerkingen.

Resultaten

De gemiddelde leeftijd bij inclusie was 59 jaar. De patiënten hadden gemiddeld 14 jaar lang diabetes, een HbA1c van 73 mmol/mol en een BMI van 33 kg/m2. De patiënten gebruikten bij aanvang gemiddeld 47 EH insuline glargine. De HbA1c daling in de tirzepatide groepen was groter dan in de lisprogroep (-9.7 mmol/mol [-11.8, -7.7]) bij tirzepatide 5 mg, -12.1 mmol/mol [-14.2, -10.1]) bij tirzepatide 10 mg, en -14.2 mmol/mol [-16.3, -12.1]) bij tirzepatide 15 mg (p<0.001 bij alle doses vs insuline lispro). In de 3 tirzepatide groepen samen werd een gemiddeld HbA1c van 47 mmol/mol bereikt versus 59 mmol/mol in de lispro groep. Tevens kon in de tirzepatide groepen na start van de studiemedicatie significant minder langwerkende insuline gebruikt worden dan in de lispro groep (13 ten opzichte van 42 EH per dag). De patiënten in de gepoolde tirzepatide groep vielen gemiddeld 10 kg af, terwijl in de lispro groep de patiënten 4 kg aankwamen. De bijwerkingen in de tirzepatide groep waren zoals verwacht voornamelijk gastro-intestinaal en mild van aard, in de lispro groep kwamen vaker hypoglykemieën voor.

Conclusie en relevantie voor dagelijkse praktijk 

Bij niet goed gereguleerde patiënten met type 2 diabetes resulteert tirzepatide als aanvulling op metformine en insuline glargine in een betere glucoseregulatie, gunstigere effecten op het gewicht en minder hypoglykemieën dan insuline lispro. Zeker voor de patiënten met obesitas, lijkt tirzepatide in deze groep dan ook een zeer aantrekkelijke keuze.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult