Vergoeding FGM: alle beschikbare informatie op een rij

Flash Glucose Monitoring (FGM), een hulpmiddel voor mensen met diabetes is opgenomen in het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en 2 met een intensief insulineschema. Op 20 december heeft er een overleg plaatsgevonden met diverse stakeholders en Zorgverzekeraars Nederland over aanpassingen aan het aanvraagformulier. Wij zetten de wijzigingen voor u op een rij. Wat is er gewijzigd?

  1. Alle patiënten met diabetes type 1 die behandeld worden met insuline komen in aanmerking voor flash glucose monitoring.
  2. Patiënten met diabetes type 1 die behandeld worden met insulinepomptherapie komen ook in aanmerking voor vergoeding van flash glucose monitoring (dus ook de Minimed 640G insulinepomp)
  3. Bij het gebruik van een insulinepomp waarbij de rt-CGM expliciet onderdeel uitmaakt van die toepassing kan er geen aanspraak op FGM gemaakt worden (hybride closed loop zoals Minimed 670G insulinepomp).
  4. Patiënten met diabetes type 2 die behandeld worden met een intensief insulineschema hebben recht op flash glucose monitoring. De definitie van intensief insulineschema staat nu vermeld op het aanvraagformulier (4x of meer per dag insuline injecteren of een insulinepomp gebruiken).

Het gebruik van FGM moet worden gekoppeld aan concrete behandeldoelen en evaluatiemomenten. Verder moet iemand zich laten trainen in het juiste gebruik van FGM en in staat zijn de data goed te interpreteren en daarnaar te handelen. De kwaliteitseisen worden de komende tijd verder uitgewerkt tot uniforme criteria.

Patiënten die binnen een van deze groepen vallen komen in de aanmerking voor de FreeStyle Libre vanaf 10 december 2019.

Het nieuwe aanvraagformulier kun je vinden op de website van Zorgverzekeraars Nederland.

_________________________________

Besluit van ZIN

Zorginstituut Nederland besloot de afgelopen jaren al tot vergoeding van flash glucose monitoring voor een steeds bredere groep. Die vergoeding is nu verruimd tot een vergoeding voor iedereen met diabetes op een intensieve insulinebehandeling en door middel van vingerprikken (minimaal 4 keer prikken per dag) hun bloedwaarden bepalen. Hier lees je het volledige standpunt van ZIN.

Overigens gaat dit standpunt nu alleen over flash glucose monitoring en niet over continue glucose monitoring (CGM), daarover volgt op een later moment een besluit. Bepaalde groepen krijgen een CGM al wel vergoed.

Onderzoek naar gebruik FGM

In veel landen, zoals in België maar ook in Nederland, is inmiddels veel onderzoek gedaan en daaruit blijkt FGM bij te dragen aan een verbetering van de glucoseregulatie en complicaties op termijn. Deze week werden de Nederlandse resultaten ook internationaal erkend, door publicatie in het vakblad BMJ Open Diabetes Research & Care.

Klik hier voor een artikel over de uitkomsten van de studie van Prof. dr. Henk Bilo.

Klik hier voor een video met Prof. dr. Christophe De Block over de vergoeding van sensoren in België.

Sensor betekent vrijheid voor patiënten

De vergoeding is geweldig nieuws voor patiënten met diabetes en zeker voor iedereen die zich heeft ingezet voor vergoeding. Zo is er de jarenlange lobby door Diabetesvereniging Nederland (DVN) en petities zoals onlangs nog die van Loes Heijmans en Orietta Koster.

Handige links

Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt. (laatste update 28 januari)

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult