Wetgeving voor preventie diabetes type 2?

Demissionair staatsecretaris van het ministerie van VWS Paul Blokhuis was 25 juni aanwezig bij een speciale ontbijtsessie van preventiebeweging 2diabeat. Het Diabetes Fonds is een van de vijf organisaties die samenwerken in 2diabeat. Paul Blokhuis raadde het komend kabinet aan om wetgeving te maken over preventie.

Preventiebeweging 2diabeat is een landelijke aanpak die de groei van het aantal mensen met diabetes type 2 wil terugdringen. In deze aanpak werken in gemeenten of wijken lokale professionals en organisaties samen, zoals huisartsen, diëtisten, sport- en beweegprofessionals, gemeenten en (religieuze) gemeenschappen. Zij steunen mensen om gezonder te leven en zo hun risico op diabetes type 2 te verkleinen of als ze diabetes type 2 hebben, dit om te keren. 2diabeat ondersteunt deze lokale werkers.

Tijdens de online ontbijtsessie lichtte 2diabeat directeur Maarten Ploeg deze aanpak toe aan ruim 100 geïnteresseerden, waaronder Blokhuis. In zijn reactie hierop zei Blokhuis: ‘Welke partijen er ook in het kabinet plaatsnemen, preventie en leefstijlondersteuning moeten de boventoon voeren binnen de gezondheidszorg. Ik wil het komende kabinet dan ook van harte aanraden om preventie wettelijk te verankeren.’

Tijdens de ontbijtsessie vertelden fysiotherapeut Jürgen Meijer en huisarts Rani Akram over hun ervaringen met 2diabeat in de wijk Geitenkamp in Arnhem en de Schilderswijk in Den Haag. Zij zijn de ‘aanjagers’ van 2diabeat in hun wijk en verbinden alle professionals en leefstijlactiviteiten in het project aan elkaar. Lees verder op de website van het DiabetesFonds: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/paul-blokhuis-adviseert-wetgeving-voor-preventie-diabetes-type-2

2diabeat

2diabeat is een initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), VitaValley en BeBright. Het programma is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Begin 2021 ging 2diabeat van start. Inmiddels staan tientallen wijken en dorpen in Nederland in de startblokken om met 2diabeat aan de slag te gaan. Wil je meer weten over 2diabeat? Neem contact op met het secretariaat van 2diabeat via secretariaat@2diabeat.nl. Voor meer informatie zie ook www.2diabeat.nl.

Plaats een reactie

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult