Webinar: Diabetes en ramadan

Voor mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan, kan deze maand een bijzondere uitdaging zijn vooral als deze valt in een periode dat het lang licht is. Tijdens ramadan verandert er veel: het dag- en nachtritme, het aantal maaltijden, vochtinname, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Ondanks steeds betere voorlichting en mogelijkheden tot zelfcontrole bereikt lang niet iedereen en hebben mensen met diabetes zo hun eigen ideeën over het al dan niet vasten. Siham Bouchareb heeft hiernaar onderzoek gedaan.

Graag nodigen we u uit voor een korte opfriscursus en u bij te praten over resultaten van nieuw onderzoek. Tijdens dit webinar is er ook gelegenheid voor het stellen van vragen.

Klik hier om direct te registreren.

Programma

  • Introductie
  • Risico’s
  • Literatuur en nieuwe inzichten
  • Wat wil de patiënt zelf
  • Behandeling en begeleiding

Sprekers

  • Dr. Nel Geelhoed-Duijvestijn, internist n.p. en lid van de Stichting Jan van Ooijen
  • Drs. Siham Bouchareb, arts in opleiding tot onderzoeker en huisarts (AIOTO) in het Amsterdam UMC, locatie VUmc
  • Sameh Gabriël, werkzaam bij FitFood Diëtistenpraktijk als diëtist en leefstijlcoach

Deze sessie is alleen bestemd voor zorgprofessionals (huisartsen, internisten, verpleegkundig specialisten diabetesverpleegkundigen, POH-ers). Er wordt voor deze educatieve sessie accreditatie aangevraagd bij de NIV, ABC1, NVvPO, VSR en kwaliteitsregister V&V.

Dit webinar is mede mogelijk gemaakt met toestemming van de Nederlandse Diabetes Federatie, de Jan van Ooijenstichting en het Amsterdam UMC. Abbott is betrokken bij de organisatie en is sponsor van dit webinar.

Over Diabetes & ramadan

Nederland telt bijna 1 miljoen moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin velen van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ook veel mensen met diabetes maken de keuze om aan het vasten mee te doen. Tijdens ramadan verandert er veel: de tijd waarop men opstaat, de etenstijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt als hiermee geen rekening wordt gehouden. Niet alleen voor patiënten, ook voor u als behandelaar kunnen diabetes en ramadan een lastige combinatie vormen.

De Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting zijn in 2012 het project ‘Diabetes en ramadan’ gestart om de adviezen aan moslims met diabetes tijdens ramadan eenduidig te maken en de dialoog over dit onderwerp in de spreekkamer te bevorderen. De samenwerking resulteerde in een toolbox voor zorgverleners die met groot succes werd ingezet tijdens de ramadan. Zie: https://www.diabetesfederatie.nl/ndf-toolkit-persoonsgerichte-diabeteszorg/diabetes-en-ramadan.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult