Trends in mortaliteit bij type 1 diabetes: gaat het beter? Een analyse van een zestal cohorten.

Een positief gegeven in diabetesland is dat de mortaliteit onder mensen met type 1 diabetes in de laatste decaden lijkt te dalen. Zo’n daling is met name aangetoond voor kinderen en jongvolwassenen. Maar hoe is het gesteld met de mortaliteit door alle oorzaken onder alle leeftijdsgroepen met type 1 diabetes? En verder: is het toegenomen mortaliteitsrisico onder mensen met type 1 diabetes in de laatste jaren veranderd in vergelijking met dat van de algemene bevolking? Deze vragen zijn onderwerp van de studie ‘Mortality trends in type 1 diabetes: a multicountry analysis of six population-based cohorts’ door Ruiz P.L.D. et al in Diabetologia van mei 2022. Diabetologia https://doi.org/10.1007/s00125-022-05659-9

 Methoden

De geaggregeerde gegevens over mortaliteit door alle oorzaken bij mensen met type 1 diabetes tussen 0 en 79 jaar uit Australië, Denemarken, Litouwen, Schotland, Spanje (Catalonië) en de Verenigde Staten van Amerika (Kaiser Permanente North West) uit de periode 2000–2016 zijn bestudeerd. Deze gegevens waren afkomstig van administratieve bronnen, verzekeringsmaatschappijen en landelijke registraties. Mortaliteit door alle oorzaken bij mensen met type 1 diabetes en gestandaardiseerde mortaliteitsratio’s (SMRs) waarbij de mensen type 1 diabetes met de niet-diabetische populatie werden vergeleken, werden gemodelleerd gebruik makend van Poisson regressie.

 Resultaten

Alle zes cohorten lieten tussen 2000 en 2016 een daling zien van naar leeftijd en geslacht gestandaardiseerde mortaliteit door welke oorzaak dan ook bij mensen met type 1 diabetes. De jaarlijkse verandering in mortaliteit varieerde van −2.1% (95% CI −2.8%, −1.3%) tot −5.8% (95% CI −6.5%, −5.1%). De mortaliteit door welke oorzaak dan ook was hoger voor mannen en voor ouderen, maar de afname in mortaliteit was niet afhankelijk van geslacht of leeftijd. De gestandaardiseerde mortaliteitsratio (SMR) daalde tijdens de observatieperiode in Denemarken, Schotland en Spanje, wijzend op grotere dalingen in sterftecijfers door alle oorzaken bij mensen met diabetes type 1 in vergelijking met mensen zonder diabetes. In de andere cohorten veranderde de SMR niet. Ondanks de daling van de absolute sterftecijfers door alle oorzaken en, in sommige landen, in de SMR, veroorzaakt diabetes type 1 nog steeds 2-5x  hoger risico op overlijden in vergelijking met personen zonder diabetes.

Conclusie

De mortaliteit alle oorzaken is bij mensen met type 1 diabetes tussen 2000 en 2016 in de meeste bestudeerde populaties verminderd. Echter, de afname in mortaliteit in vergelijking met de populatie zonder diabetes is minder consistent.

Relevantie voor de praktijk

Positief is dat de eerder bij kinderen en jongvolwassenen waargenomen trend naar een lagere mortaliteit ook bij de andere leeftijdsgroepen aangetoond is. Echter, nog steeds blijken mensen met type 1 diabetes een hogere kans te hebben om te overlijden dan de algemene bevolking. Wat kunnen we daarmee? Suboptimale glykemische controle en de aanwezigheid van acute en chronische complicaties dragen in belangrijke mate bij aan een verhoogd risico op overlijden bij diabetes type 1. Bewijs van de DCCT toont aan dat intensieve insulinetherapie geassocieerd is met een verminderde sterfte door alle oorzaken in vergelijking met conventionele therapie, met een aanhoudend voordeel meer dan 30 jaar later (2). Wij dienen dan ook geen middel onbenut laten om met de patiënt te komen tot een zo goed mogelijke glykemische regulatie.

Referenties

  1. Diabetologia, https://doi.org/10.1007/s00125-022-05659-9
  2. JAMA, 2015 Jan 6;313(1):45-53

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult