Semaglutide 2.4 mg 1x per week; effectief in de behandeling van overgewicht en obesitas.

Obesitas is een groot probleem, de incidentie neemt toe. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen overgewicht. De meest effectieve behandeling ten aanzien van gewichtsreductie is bariatrische chirurgie met een gewichtsverlies van rond de 25 %. Echter een bariatrische ingreep heeft ook nadelen, waaronder een kleine kans op complicaties. Een gecombineerde leefstijl interventie heeft vaak een beperkt effect op gewichtsreductie. Er is dus behoefte aan een effectief (farmacologisch) alternatief.

Methoden

In de Step 1 trial (Once weekly semaglutide in adults with overweight or obesity, NEJM 2021) werd semaglutide 1x per week in een dosering van 2.4 mg onderzocht in mensen met overgewicht of obesitas (BMI ≥ 30 kg/m2, of BMI ≥ 27 kg/m2 en 1 cardiovasculaire risicofactor; hypertensie, dyslipidemie, slaap apneu syndroom, cardiovasculaire ziekte). Het betrof een gerandomiseerde placebo gecontroleerde studie met 1961 deelnemers, zonder DM. Alle deelnemers kregen een dieetadvies (-500 kcal inname per dag) en een beweegadvies (ten minste 150 min/weel matig intensief bewegen). Het primaire eindpunt was het percentage verandering in gewicht vanaf baseline tot week 68 en het percentage deelnemers dat een gewichtsreductie van 5 % of meer bereikt in week 68. Een secundaire eindpunt was de verandering in cardiovasculaire risicofactoren, de resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens de ADDRM door Diederik Smit, internist-endocrinoloog in het ETZ.

Resultaat

1961 deelnemers werden met een 2:1 ratio gerandomiseerd naar semaglutide (n=1306) of placebo n=655). De start dosering van semaglutide was 0.25 mg/ week, en deze werd opgehoogd naar een dosering van 2.4 mg /week bij 16 weken. De verandering in gewicht was vanaf baseline tot week 68,  -14.9 % (-15.3 kg) in de semaglutide groep versus placebo -2.4 % (-2.6 kg). Meer deelnemers in de semaglutide groep dan in de placebo groep bereikte een percentage gewichtsverlies van 5 % of meer; 1047 deelnemers (86.4%) versus 182 (31.5%). Deze gewichtsdaling had ook een gunstig effect op de diverse cardiovasculaire risico factoren; de systolische bloeddruk daalde in de semaglutide groep met 6.2 mmHg versus 1.1 mmHg in de placebo groep, het LDL daalde met 3 % in de semaglutide groep versus +1 % stijging in de placebo groep. Ook het CRP (als maat voor inflammatie) daalde in beide groepen, met de grootste afname in de semaglutide groep (-53 % versus -15 %). De belangrijkste bijwerkingen waren gastro-intestinaal van aard; in de semaglutide stopte (59 deelnemers (4.5 %) voortijdig het onderzoek versus 5 personen in de placebo groep (0.8%).

Relevantie voor de klinische praktijk

Semaglutide 2.4 mg per week, is een effectieve behandeling voor mensen met overgewicht/obesitas en geeft een verbetering van het cardiovasculaire risico profiel. Het wachten is op de uitkomst van de volgende grote trial, die vast ook een rol zal gaan spelen in de discussie over eventuele vergoeding in de toekomst, de select trial die de effectiviteit van semaglutide 2.4 mg per week op cardiovasculaire uitkomsten onderzoekt. Hieruit zal ook moeten blijken wat de number needed to treat zal zijn om 1 cardiovasculair event te voorkomen. Daarnaast is er nog onduidelijkheid over de lange termijn effectiviteit: moet de huidige dosering semaglutide  “levenslang” gecontinueerd worden of kan deze wellicht afgebouwd worden? Samenvattend zijn de beschreven resultaten veelbelovend; eindelijk een “serieus” obesitas medicijn!

Referentie

John P.H. Wilding, et al. Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity. March 18, 2021 N Engl J Med 2021; 384:989-1002 DOI: 10.1056/NEJMoa2032183

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult