Roadmap voor het opschalen van virtuele zorg in poliklinische setting

In tijden van een ziekte-uitbraak zoals we nu meemaken met het coronavirus kan social distancing worden vergemakkelijkt door videoconsulten. Veel praktijken zijn echter nog niet klaar om dit uit te voeren. Het Amsterdam UMC werkt al langer met videoconsulten en heeft dit in drie dagen tijd uitgebreid voor alle poliklinische bezoeken. In Nature delen zij een roadmap voor het opschalen van virtuele zorg in de poliklinische setting.

In november 2019 is het videoconsult op kleine schaal succesvol uitgevoerd op de chirurgische polikliniek. Om volledige sluiting van de poliklinieken vanwege COVID-19 te voorkomen, lanceerde de raad van bestuur een noodprotocol om videoconsulten binnen drie dagen op te schalen naar elke afdeling in het ziekenhuis, in een poging om de crisis het hoofd te bieden.

Dit is de roadmap om de volledige implementatie van videoconsulten te vergemakkelijken (fig. 1).

VC, video consultation; PR, public relations; DBC, decibels relative to the carrier; SOP, standard operating procedure; MDM, mobile device management; MyChart, patient portal of the EHR in use.

Het Amsterdam UMC gebruikt het elektronisch gezondheidsdossier (EPD) EPIC Hyperspace 2017. Patiënten kunnen het elektronische patiëntenportaal MyChart van EPIC gebruiken om toegang te krijgen tot hun eigen medische dossiers, bijvoorbeeld om beschikbare bloedtest- of diagnostische beeldvormingsresultaten te bekijken of om afspraken te plannen.

In de afgelopen drie jaar is software die een veilige videoverbinding (Vidyo) mogelijk maakt, geïntegreerd in het EPD en MyChart om het veilig gebruik van videoconsulting mogelijk te maken. Door de videosoftware te integreren in het EPD, is de vertrouwelijkheid gewaarborgd door de gestandaardiseerde regelgeving van het ziekenhuis volgens de richtlijnen van de AVG. Zorgverleners kunnen een videoverbinding starten door toegang te krijgen tot het EPD via EPIC of gebruik maken van de mobiele applicaties van EpicCare, Haiku of Canto. Met deze laatste optie kunnen artsen veilig toegang krijgen tot patiëntenkaarten vanaf hun eigen apparaten. Voor patiënten is de videoverbinding toegankelijk via MyChart.

Referentie

Barsom, E.Z., Feenstra, T.M., Bemelman, W.A. et al. Coping with COVID-19: scaling up virtual care to standard practice. Nat Med (14 April 2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-0845-0

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Agenda

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult