GVS-advies finerenone bij de behandeling van chronische nierschade bij volwassenen met diabetes mellitus type 2

Zorginstituut Nederland heeft beoordeeld of finerenone (Kerendia®) opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Finerenone kan worden ingezet voor de behandeling van chronische nierschade (CNS) bij volwassenen met diabetes mellitus type 2. Het Zorginstituut adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om finerenone op te nemen op bijlage 1B van het GVS en aan de vergoeding een nadere voorwaarde te verbinden.

Fabrikant Bayer heeft vergoeding gevraagd voor de behandeling van chronische nierschade (CNS) bij volwassenen met diabetes mellitus type 2 (DM2). Het gaat specifiek om patiënten met een lage nierfunctie (CNS-stadium 3 of 4), bij wie het lichaam niet goed in staat is via de nieren afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Ook moet er sprake zijn van teveel eiwitten in de urine (albuminurie).

Patiënten met DM2 hebben een hoger risico om CNS te ontwikkelen. Mensen met CNS kunnen last hebben van moeheid, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, kortademigheid, dikke benen en jeuk. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat.

Klik hier om verder te lezen.

Finerenone, een nieuwe behandeling voor diabetische nefropathie

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Agenda

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult