Groot onderzoek naar vroeger opsporen chronische ziektes

Er komt een groot onderzoek in vier Nederlandse regio’s om diabetes type 2, hart- en vaatziekten en chronische nierschade vroeger op te sporen. Hierdoor kunnen mensen eerder de juiste behandeling krijgen en worden aandoeningen of (ernstige) complicaties voorkomen. In totaal krijgen 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek.

In Nederland is er nu geen landelijke en laagdrempelige aanpak om diabetes type 2, hart- en vaatziekten en chronische nierschade eerder op te sporen, zoals bevolkingsonderzoeken op kanker. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen tussen de 50 en 75 jaar thuis kan testen of er mogelijk sprake is van een aandoening, zodat de groei van het aantal mensen met deze chronische ziektes afneemt en complicaties worden voorkomen. Dit Check@Home-onderzoek is een initiatief van de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Dutch CardioVasculaire Alliance (DCVA).

Impact

Het vroeger opsporen, tijdig behandelen en voorkomen van ziekten en complicaties heeft hoge prioriteit. Nu al zijn er in Nederland in totaal 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten, 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade en ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Deze aantallen nemen de komende jaren naar verwachting toe. Dit leidt waarschijnlijk tot meer vroegtijdige sterfte en een mindere kwaliteit van leven. Het Check@Home-onderzoek is gestart om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Thuistest

Mensen tussen de 50 en 75 jaar uit de regio’s Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven gaan deelnemen aan een thuistest via het digitale Check@Home-platform. Dit onderzoek bestaat onder meer uit een urinetest, een hartritmetest en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van ziektes volgt een vervolgonderzoek in een regionaal diagnostisch centrum, om de reguliere zorg zoveel mogelijk te ontlasten. Indien nodig krijgen mensen leefstijladviezen en medicatie.

Consortium

Het onderzoek wordt gedaan door het Check@Home-consortium, bestaande uit Hartstichting, Nierstichting, Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), Diabetes Fonds, AstraZeneca, Roche Diagnostics, Siemens Healthineers, Healthy.io, Luscii, Happitech, UMC Utrecht en UMC Groningen. Dit consortium wordt de komende jaren ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De studie zal uiteindelijk kunnen leiden tot een nationaal screening-programma.

Het onderzoek borduurt voort op eerdere onderzoeken, waaronder het NierCheck-onderzoek uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Ron Gansevoort (internist-nefroloog in het UMC Groningen).

Professor Gansevoort was in maart 2021 te gast in BNR Beter om te praten over de niercheck en het eerder opsporen van nierschade: https://www.bnr.nl/podcast/beter/10434943/nierschade-ontstaat-ongemerkt-maar-is-vroegtijdig-op-te-sporen 

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult