FIDELITY Analyse: finerenon in milde tot ernstige chronische nierziekte type 2 diabetes

Op de EASD 2022 werd een volledige sessie gewijd aan de gunstige effecten van finerenon en de FIDELITY-analyse. Wij hebben op Diabetesgeneeskunde.nl hier al vaker aandacht aan besteed, maar hieronder volgt nog een korte samenvatting.

FIDELITY was een vooraf gespecificeerde gepoolde analyse van FIDELIO-DKD en FIGARO-DKD. Beide studies onderzochten de effecten van de niet-steroïde mineralocorticoïde-receptorantagonist finerenon op cardiovasculaire en renale uitkomsten bij patiënten met type 2 diabetes en chronische nierschade (CNS) die werden behandeld met geoptimaliseerde RAAS-blokkade en met een serumkaliumconcentratie van ≤4.8 mmol/L. Patiënten met symptomatische HFrEF werden uitgesloten. Het verschil tussen de trials was dat FIDELIO-DKD patiënten includeerde met overwegend ernstige CNS (zich uitend in òf een urine albumine/kreatinine ratio van 3-30 mg/mmol en een eGFR van 25-60 ml/min/1.73 m2 en diabetische retinopathie, òf een urine albumine/kreatinine ratio van 30-500 mg/mmol en een eGFR van 25-75 ml/min/1.73 m2), terwijl FIGARO-DKD patiënten includeerde met milde tot matige CNS (urine albumine/kreatinine ratio van 3-30 mg/mmol en  eGFR 25 to 90 ml/min/1.73 m2 of eGFR >60 ml/min/1.73 m2 met urine albumine/kreatinine ratio > 30 mg/mmol). Patiënten werden 1:1 gerandomiseerd naar behandeling met ofwel oraal finerenon (10 of 20 mg) of placebo, eenmaal daags.

De gepoolde FIDELITY analyse onderzocht dus de werkzaamheid en veiligheid van finerenon bij patiënten met type 2 diabetes over bijna het gehele spectrum van CNS (stadium 1 tot 4). In totaal werden 13026 patiënten geïncludeerd in deze analyse. Het primaire samengestelde eindpunt van de FIDELITY analyse was tijd tot het eerste voorval van sterfte aan hart- en vaatziekten, niet-fataal hartinfarct, niet-fatale beroerte of ziekenhuisopname voor hartfalen. Het secundaire samengestelde eindpunt was de tijd tot eerste voorval van nierfalen, een aanhoudende afname van eGFR van ≥57% ten opzichte van baseline, of sterfte door renale oorzaken. Mediane follow-up was 3.0 jaar.

Belangrijkste resultaten

Finerenon verminderde het risico op het primaire samengestelde eindpunt met 14%, vergeleken met placebo (HR 0.86, 95%CI 0.78-0.95, P=0.0018). Number needed to treat na 3 jaar was 46 (95%CI 29-109). Het risico op het samengestelde (secundaire renale eindpunt was 23% lager met finerenon in vergelijking met placebo (HR 0.77, 95%CI 0.67-0.88, P=0.0002). Number needed to treat na 3 jaar was 60 (95%CI 38-142). Risico op eindstadium nierfalen, gedefinieerd als starten met chronische dialyse of niertransplantatie, was significant verminderd met 20% met finerenon, vergeleken met placebo. Belangrijkste bijwerking was hyperkaliëmie. Dit kwam vaker voor bij patiënten in de finerenon-groep dan bij patiënten in de placebogroep (14.0% vs. 6.9%). Permanente stopzetting van het studiegeneesmiddel vanwege hyperkaliëmie kwam echter niet vaak voor in beide behandelingsgroepen (respectievelijk 1.7% vs. 0.6%).

Conclusie

Deze analyse toonde aan dat de niet-steroïde MRA finerenone het risico op CV morbiditeit en mortaliteit met 14% verminderde en het risico op progressie van CKD met 23% verminderde bij patiënten met T2DM en milde tot ernstige CNS . Inmiddels is Finerenon in Nederland vergoede zorg voor mensen met type 2 diabetes bij wie sprake is van chronische nierschade (CNS stadium 3 en 4 met albuminurie).

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult