Betting for the next best thing in digital diabetes technology

Op de EASD presenteerde Steven J. Russel  de resultaten van de iLet BionicPancreas-studie van Beta Bionics. De studie maakt deel uit van de data die worden ingediend bij de FDA om te proberen goedkeuring te krijgen voor het apparaat zodat het beschikbaar kan worden gemaakt voor mensen met diabetes. Op dit moment is het systeem enkel beschikbaar voor onderzoek. Het iLet Bionic Pancreas-systeem maakt gebruik van een insulinepomp met slang die ongeveer zo groot is als een creditcard, een  automated insulin delivery (AID)-algoritme, een Dexcom G6 en een smartphone. Een van de dingen die de iLet Bionic Pancreas zo uniek maakt, is de minimale input die van de gebruiker wordt vereist. Het enige dat nodig is, is het gewicht van de gebruiker wanneer ze het apparaat voor het eerst starten en vervolgens aanpassingen voor de glucose streefwaarde (normaal, lager of hoger) en het maaltijdtype (ontbijt, lunch of diner) en grootte (gebruikelijk voor mij, minder of meer). Alle insulinedosering wordt vervolgens bepaald door het algoritme van het apparaat met behulp van deze informatie.

Resultaten

Het betrof een multicenter RCT dat de werkzaamheid en de veiligheid vergeleek van het iLet BionicPancreas (BP) Systeem versus Usual Care (UC) gedurende een onderzoeksperiode van 13 weken. Er waren 440 deelnemers (165 kinderen en tieners en 275 volwassenen). Aan het begin van de studie gebruikte 88% van de deelnemers al een continue glucosemonitor (CGM) en 31% gebruikte al een hybride closed-loop AID-systeem. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in een van de drie verschillende behandelingsgroepen:

  1. Een groep bestaande uit zowel kinderen als volwassenen die hun standaard insulinetoedieningsmethode voortzetten (welke technologie ze in het begin ook gebruikten) met een Dexcom G6 CGM
  2. Een groep bestaande uit zowel kinderen als volwassenen die de iLet gebruikten met Humalog en Novolog insuline
  3. Een groep van enkel volwassenen die de iLet met Fiasp-insuline gebruikten

Ten opzichte van de standaard zorggroep met CGM werd een gemiddelde daling van HbA1c van 0,5% gezien op de iLet in elk van de bovengenoemde 3 groepen: 43% van de volwassen deelnemers aan de iLet met Humalog/NovoLog zag een vermindering van 0,5% of meer in HbA1c in vergelijking met slechts 17% van degenen in de standaard groep. In verschillende subgroepen van volwassenen (ras/etniciteit, opleiding, inkomen en baseline insulinetherapieën) waren de 13-weekse HbA1c-resultaten consistent 7,0-7,3% op de iLet BionicPancreas met een sterkere verbetering bij een hoger baseline HbA1c.

Bij jongeren (leeftijd 6-17 jaar) met een initieel HbA1c >9%, zagen degenen in de kunstmatige alvleeskliergroep een toename in Time in Range (TIR) van 31% in vergelijking met de standaardzorggroep – deze toename in tijd in bereik is gelijk aan een extra 7,4 uur / dag. 51% van de jongeren (leeftijd 6-17 jaar) op de iLet met Humalog/NovoLog zag een vermindering van 0,5% of meer in HbA1c vergeleken met slechts 8% in de standaard zorggroep. 29% van de jongeren (leeftijd 6-17 jaar) zag een HbA1c-verlaging van 1% of meer op de iLet met Humalog/NovoLog vergeleken met 6% van degenen in de standaardzorggroep. Volwassen gebruikers in de kunstmatige alvleeskliergroep ervoeren een vermindering van diabetes distress en angst voor hypoglykemie. Ouders van kinderen in de kunstmatige alvleeskliergroep rapporteerden een significante toename van de tevredenheid over diabetesbehandeling in vergelijking met de standaardzorggroep. In de volwassen groep die de kunstmatige alvleesklier met Fiasp gebruikte, waren de resultaten bijna identiek aan de groep die de iLet kunstmatige alvleesklier met Humalog en Novolog gebruikte.

Conclusie

De bovengenoemde resultaten zijn indrukwekkend. De iLet kunstmatige alvleesklier liet een significante verbeteringen in HbA1c en Time in Range zien, zelfs in vergelijking met mensen die al een hybride closed-loop AID-systeem zoals Control-IQ of MiniMed 670G gebruikten. Beta Bionics, de fabrikant van de bionisch pancreas, test momenteel ook het BihormonaliLet Bionic Pancreas AID-systeem. De hoop is dat met toevoeging van glucagon glucosespiegels kunnen worden gestabiliseerd met nog minder interactie van de gebruiker, waarbij o.a. de noodzaak voor koolhydrateninvoer wordt geëlimineerd. In Nederland wordt op dit moment eveneens de bihormonale kunstmatige alvleesklier van INREDA getest.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Plaats een reactie

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Agenda

Patiëntvoorbeelden m.b.t. vergoeding

Voeg je koptekst hier toe

Vergoeding diabetesmiddelen

Apothekersinstructies:

Er zijn 2 soorten terugbetalingsregelingen:
* TBR: patiënt declareert online of per post of de apotheker declareert namens de patiënt online
** HEVO-Consult: patiënt betaalt kosten eerst zelf en stuurt declaratie naar HEVO-Consult